суботу, 19 травня 2018 р.

Право на пам'ять





Національна пам'ять – один з найпотужніших генетичних кодів людини. Вона закарбовує все, а особливо страшні трагедії. Саме тому кримські татари 18 травня згадують страшний  1944 рік, коли їх народ став вигнанцем, коли людське життя не коштувало ані копійки.



 У День скорботи і пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу у нашій бібліотеці провели історичний екскурс "Право на пам'ять". Ми розповіли, що:
"18-20 травня 1944 року бійці НКВС за наказом з Москви зігнали до залізничних вагонів майже все кримськотатарське населення Криму і відправили в бік Узбекистану 70-ма ешелонами..."


Це примусове виселення татар, яких радянська влада звинуватила в співпраці з нацистами, стало однією з найшвидше проведених депортацій в історії людства.
У розповіді згадували, що: "За офіційними даними за два с половиною дні було виселено 183 155 осіб, з яких у дорозі померла 191 людина. Більшість з них були вивезені до Узбецької РСР (82,5%), до Марійської АРСР, Костромської області і Приуралля РСФСР (10,5%,), а також до Казахстану і Таджикистану..."



Також згадували у своїй розповіді, що: 

"Основна фаза насильного переселення відбулася протягом неповних трьох діб, розпочавшись удосвіта 18 травня 1944 року і закінчивши о 16:00 20 травня. Всього з Криму депортували 238 500 людей – майже все кримськотатарське населення.
Для цього НКВД залучила понад 32 тисячі силовиків." (матеріали з інтернету)



Увазі наших читачів було представлено документальний фільм, який розповідав про страшну  трагедію кримських татар - депортації майже усього населення...

Дуже страшно, коли в одну мить людину позбавляють Батьківщини, родини, рідної землі, свого життя... але про це забути ніколи ніхто не зможе...

Кожна людина має право на пам'ять!

Немає коментарів:

Дописати коментар