пʼятницю, 18 травня 2018 р.

Стежками нашої історії


Стежками нашої історії: Політичні репресії.


Україна вшановує пам'ять про мільйони жертв політичних репресій.
Цей День пам'яті і скорботи про жертви, які загинули або постраждали в Україні в наслідок політичних репресій.


З метою привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії нашої держави, відродження національної пам'яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства, щороку у третю неділю травня в Україні відзначається День пам'яті жертв політичних репресій.


У бібліотеці проведено для користувачів годину пам'яті: "Стежками нашої історії: Політичні репресії". Страшна дата - "Роковини Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років". 
У травні також відзначається «День скорботи і пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу. Про це теж було згадано у нашій розмові з читачами...



Де зараз ви, кати мого народу?
Де велич ваша, сила ваша де?
На ясні зорі і на тихі води
Вже чорна ваша злоба не впаде.

Репресії завдали відчутного удару по всьому суспільству. Була понівечена доля мільйонів людей. В атмосфері страху, наклепів, насильства виховувалось ціле покоління людей.



На нашій зустрічі ми згадували страшні факти тоталітарних режимів, які були на території України:
"Як відомо 2 червня 1937 було прийнято постанову Політбюро ЦК ВКП (б) ПБ-51/94 «Про антирадянські елементи», відповідно до якого 5 серпня 1937 вийшов наказ НКВС СРСР № 0044, який поклав початок масових репресій. 

Вже до середини листопада 1938 року без суду було винесено 681692 смертних вироки, які виконувалися негайно. Більше 1,7 млн. людей було відправлено в табори. 

Згідно з розсекречених архівів і документів СБУ, в Україні з 1935 по 1951 рік жертвами розкуркулення стали понад 2 млн. 800 тис. людей. У 1936 році заарештували 15717 осіб, у 1937-му - 159537, в 1938-м 106096, в 1939-м 11744. Близько 16,5 тис. чоловік було розстріляно в 1937-му..." (матеріали з інтернету )


Увазі наших читачів було представлено книгу "Реабілітовані історією. Херсонська область", у якій зібрано докупи свідчення найцинічнішого злочину сталінізму. До матеріалів, видобутих в архівах, додається живий голос очевидців, що відтворили справжні масштаби трагедії...

Народ росте, і множиться, і діє
Без ваших нагаїв і палаша
Під сонцем вічності древніє й молодіє
Його невинна й лагідна душа.

Ми зобов'язані вічно берегти пам'ять про наші великі жертви, знати їхню причину і твердо дбати, щоб минулі трагедії ніколи не повторилися на нашій землі.

Немає коментарів:

Дописати коментар