субота, 29 липня 2017 р.

Хрещення Київської Русі




День хрещення Київської Русі відзначають у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира.
У нашій бібліотеці ми теж відзначили цей день, провівши історичний репортаж "Сторінки Історії: Хрещення Київської Русі" .




Нашим читачам були представлені матеріали, знайдені в Інтернеті про те, що "...це свято є в українському календарі з 2008 року. На державному рівні його встановили з нагоди 1020-річчя хрещення Київської Русі, що, як відомо, відбулося у 988 році. Того року мешканців Києва хрестив князь Володимир Перший Святославович..." 





Користувачі дізнались, що ",,,процедуру хрещення на той час проводили в інших містах. Християнство стало масовою релігією на Русі, хоча далеко не всі одразу погодилися відмовитися від язичництва. Язичницькі традиції були настільки сильними, що християнству довелося буквально боротися за місце під сонцем. До моменту хрещення у 988 році н.е. християнські ідеї вже потрапляли в язичницьке суспільство, але до проголошення християнства державною релігією про серйозне його поширення не йшлося..."


                               


Читачам було цікаво слухати, що "...Володимир Великий мав зробити вибір на віки, визначившись між християнством грецького чи латинського обряду, або ісламом чи іудаїзмом. Християнські традиції та звичаї є для сучасної України нормою і повноцінною частиною повсякденного життя. 
Те, що наші далекі пращури вважали наступом на свою ідентичність та намагалися захистити, зрештою трансформувалося в сучасну християнську традицію..."
Нашим користувачам наголосили, що у нашій бібліотеці для тих, хто цікавиться історією нашої держави, є можливість взяти і прочитати відповідні книги, в яких є такі матеріали. У "Повісті временних літ" йдеться, наприклад, про те, що вість про існування християнства до Києва приніс апостол Андрій ще в середині І століття нашої ери. Майбутнє місто, як таке, ще не існувало, але київські пагорби вже, звичайно, були, і апостол Андрій поставив хрест на одному з них, благословивши місцевість на світле християнське майбутнє. І, знову ж таки, за легендою, саме на цьому місці нині стоїть Андріївська церква.


                                 


Ми розповіли читачам, що література загалом була переважно церковною, і саме християнству ми певною мірою маємо бути зобов’язані розвитком літератури та освіти. Серед найвідоміших літературних творів теоретиків київського християнства - "Повість временних літ" та "Києво-Печерський патерик". Про християнство в Київській Русі писали й європейські автори. Дуже популярними й повчальними у той період вважалися різноманітні житія святих, які теж формували побутову християнську традицію.


                               

Тож, у Х столітті хрещення означало для Київської Русі приєднання до решти цивілізованого світу.
Цей репортаж був цікавий для наших читачів, адже ми всюди і завжди повинні пам'ятати нашу історію і поважати християнські звичаї наших пращурів, адже без минулого не може і не буде майбутнього.

Немає коментарів:

Дописати коментар