суботу, 20 травня 2017 р.

День Європи.
Європа багатолика, єдина, близька, велика!



Європа – наш сильний дім,
Європа – колиска усіх країн!
Шляхом єдиним прямуй до мети,
Європа – це дім, де живем я і ти!


На День Європи ми шануємо наші спільні цінності, спільну історію, те, що найголовніше – наше спільне майбутнє!

День Європи – це також хороша нагода познайомитися з різними країнами, їх культурою, побутом, багатовіковою історією. 
А почалося все з того, що...
25 березня 1957 року у Римі було створено Європейський економічний Союз.
Його утворили 6 країн: Франція, Німеччина, Італія, Бельгія, Нідерланди, Люксембург.
У 1973 році приєдналися Данія, Ірландія, Великобританія,
У 1981 – Греція.
У 1986 – Іспанія та Португалія.
У 1995 – Австрія і Фінляндія.
1 травня 2004 року відбулося найбільше в історії розширення ЄС. До його складу ввійшли: Кіпр, Мальта, Угорщина, Польща, Словенія, Латвія, Естонія, Литва, Чехія, Словакія.


До дня Європи у нашій бібліотеці було облаштовано виставку-колаж "Мандри країнами Європи". 


Ми разом з читачами мандрували країнами Європейського Союзу...


Сьогодні ми подорожуємо по чудовим країнам. Жителі однієї країни - стримані у стосунках, але дуже гостинні, іншої славляться своїм темпераментом і смачною їжею. Ось ми робимо перші кроки, і…..



Ми у Польщі!

Познайомимось з найближчою сусідкою України.
Їхня мова  зрозуміла для народу нашої країни. Нам навіть не потрібен перекладач для того, щоб поспілкуватися.
Ця країна дала безсмертних геніїв світу: Мікаела Огінського, Фрідеріка Шопена.




Наших відвідувачів познайомили із загальними відомостями про країну, її столицю, її населення, з її географічним положенням, дату, коли Польща офіційно вступила у Євросоюз, про національні традиції, свята, кухню. Ознайомились з відомими польськими письменниками та поетами, акторами і актрисами, художниками. А тоді перейшли на цікаві факти про Польщу, адже не всі знають, що серед найбільш густонаселених країн Європи Польща займає місце в першій вісімці. Країну звично відносять до Східної Європи, коли насправді географічно Польща розташована в самій серцевині Європи.




А ще користувачі дізнались, що Польща — країна, в якій була прийнята перша європейська Конституція. Це сталося в 1791 році. Проіснувала вона недовго, тому що вже через два роки країну розділили між собою Росія, Пруссія й Австро — Угорщина. Таким чином, на початку XIX століття, держава Польща припинила своє існування як політична одиниця, що за час свого існування країна була неодноразово поділена, що знайшло відображення в багатьох фактах і традиціях Польщі. Наприклад, у Варшаві різдвяні подарунки приносить Святий Миколай, у Познані діток обдаровує Гвяздор, в східних районах наш знайомий Дід Мороз, краківську дітвору радує Янголятко, а в Сілезії подарунки дарує малюк Ісус. Та ще багато чого цікавого...



А слідом за Польщею ми мандрували по Італії ....


О Італія, країна гарячого сонця! Країна, яка знаходиться між чотирьох морів... 



У цей день дізнались багато цікавого ми і про Італію. Наприклад, що Італія має чотири пристрасті - піца, паста, сир і вино. А ще мало хто знає, що французький письменник Стендаль після візиту до Флоренції в 1817 році написав: « Коли я виходив з церкви Святого Хреста, у мене забилося серце, мені здалося, що вичерпалося джерело життя, я йшов, боячись впасти на землю …».
Познайомились ближче з мистецтвом Італії. Хто ж не знає Рафаеля Санті, Леонардо да Вінчі, Мікеладжело Мерізі да Караваджо або Мікеланджело Буонарроті...
А ще ми дізнались, що національна кухня є ще однією визначною пам`яткою Італії. Вишукані аромати, прянощі, трави, дуже смачні сири, благородне вино - це те, без чого неможливо уявити місцеву гастрономічну життя. Італійці знають толк в вишуканої їжі і завжди знайдуть час на смачний обід або вечерю за келихом вина. До слова, італійська кухня може розповісти про країну багато, не обмежуючись на смакових перевагах місцевих жителів. Кулінарне життя увібрало в себе історичні, культурні, соціальні особливості країни і повністю відображає її вигляд.
Ми подорожували з нашими читачами по меридіанах і паралелях різних країн Європи, побачили її розмаїття. 
Але зрозуміли, що найбільша цінність кожної країни – це її народ. Народ, який створює історію, культуру кожної країни, збагачує її, береже надбання минулих поколінь.





Немає коментарів:

Дописати коментар