четвер, 10 листопада 2016 р.


«Мова – душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб»


Єдиний скарб у тебе – рідна мова,
Заклятий для сусіднього хижацтва.
Вона твого життя міцна основа,
Певніша над усі скарби й багатства.

П. Куліш

9 листопада ми з вами відзначаємо велике свято – День української писемності та мови. 


Свято було встановлене указом президента України Леоніда Кучми у 1997 році. А святкуємо ми його на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.
Саме з нього вважають дослідники, і починається писемна українська мова.
Мелодійна, ніжна, солов’їна – не вистачить слів, щоб описати нашу рідну українську мову. Сьогодні нею розмовляють близько 45 мільйонів людей, і вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу.
У Першотравневій сільській бібліотеці до нашого свята було проведено книжкову розкладку "Мов джерельна вода, Рідна мова моя!". на ній було представлено різні книги про мовні символи, про їх історію, також представлені словники.



Під час бесіди біля книжкової розкладки, слухачам розповіли про Нестера Літописця, історію виникнення такого свята, як День української писемності та мови. Користувачі слухали про те, що за допомогою мови ми мислимо, спілкуємось, висловлюємо думки і почуття. Опанування мови людина починає з дня свого народження. 



Мову, як і матір, не вибирають, а сприймають з материнським молоком. Вона єдина, як і мати, вірна та рідна серцю на асе життя. А забув свою мову - забув рідну домівку, зрадив свій народ. Один мудрець сказав; "Людина, байдужа до рідної мови, схожа на дикуна".



До уваги наших слухачів було представлено презентацію "Рідна мова чиста, як роса".



В презентації були представлені історичні матеріали про літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія, про самих творців писемності.
Українська мова – державна мова України, вона є рідною мовою українців, які проживають за межами нашої держави: у Росії, Білорусі, Казахстані, Польщі, Словаччині, Румунії, Канади, США, Австралії та інших країнах.



Також було оформлено куточок , присвячений дню української писемності і мови.



Наші читачі гарно розповідають вірші про мову, тому під час заходу звучали вірші О. Олеся, П. Тичини, В. Сосюри.

О слово рідне! Шум дерев!
Музика зір блакитнооких,
Шовковий спів степів широких,
Дніпра між ними левій рев...
О слово! Будь мечем моїм!
Ні, сонцем стань! вгорі спинися,
Осяй мій край і розлетися
Дощами судними над ним. (О. Олесь)



Любіть Україну, у сні й наяву,
вишневу свою Україну,
красу її вічно живу і нову
і мову її солов'їну. (В.Сосюра)

Тож давайте оберігати, плекати та звеличувати українську мову, мову наших пращурів. Адже як сказав великий український вчений, мовознавець Іван Огієнко: «Мова – душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб».


Немає коментарів:

Дописати коментар