середу, 30 березня 2016 р.

Тиждень екології

"Природа - наш дім"

Краса земна дає наснагу й силу,
Все створене, щоб дивувати нас.
Люблю ці квіти, всю природу милу,
В хвилину кожну і у кожен час.

Н.Красоткіна


Ми всі любимо природу, милуємося її красою. Та природа - широке поняття. Природа - це й космос і надра нашої Землі, моря і океани, ліси і поля.
Так склалося, що на березень місяць припадає найбільша кількість днів, які звертають увагу спільноти на екологічні проблеми - День Землі, День водних ресурсів, День довкілля, День лісів...
Зв'язано це з тим, що останнім часом екологічна катастрофа - одна з ключових проблем людства.

"Ми прийшли на цю землю, щоб жити, працювати, розвиватися, творити. Але ніколи не забуваймо про те, що кожен із нас і всі ми разом узяті — невід’ємна частинка матінки — природи. Без неї ми ніщо, бо обійтися ніхто з нас не може ані без води, ані без повітря, ані без Сонця, ані без її щедрих дарів, якими вона нас годує".(Н.Красоткіна)
У Першотравневій бібліотеці пройшов тиждень екології "Природа - наш дім".
У рамках цього тижня було оформлено інтерактивний еко-колаж.



Складається колаж з різноманітних цікавих книг про Землю, про ліси, про океани, заповідники, рослини нашого краю.



Кожен читач може підійти і ознайомитись з цими книгами. 
Ми підібрали цікаві факти про нашу Землю, про воду. Користувачі з цікавістю читають цікавинки.



До дня водних ресурсів  провели екологічний фонтан "Кров землі".
Були знайдені цікавинки про воду, її користь, її необхідність... 
"Кожні 8 хвилин, з-за проблем із забрудненою водою, у світі вмирає одна дитина", "Двадцять п'ять мільйонів людей помирає щороку від забрудненої води. Тобто, приблизно, населення цілої Канади"(дані з Інтернет).


Багато цікавого розповіли і самі читачі, вони знають багато цікавих відомостей про воду, про ліси...


година спілкування 
"Встаньте, люди, миром за природу"

У рамках тижня екології з читачами бібліотеки ми провели годину спілкування. Під час заходу увага читачів була направлена на наші ліси, наше довкілля. Ми нашим користувачам розповідали, що любов до природи, бережне ставлення до неї тісно пов'язується з поняттям "батьківщина". Що шанувати природу не можливо без глибоких знань про навколишній світ.


У рамках тижня провели екологічну вікторину "У світі довкілля"? Вона була гумористична трішки. Читачам задавали цікаві питання і вони із задоволенням на них відповідали. Було дуже весело слухати їх.


Чи може корінь рослини зруйнувати камінь? Яка риба не має луски? Чи бувають перелітні звірі? Які квіти пахнуть тільки вночі? Ці та інші цікаві запитання.


Підсумовуючи наш захід , ми з читачами зрозуміли, Спілкування з природою, навіть просто її сприйняття дає нам радість. Чому? Мабуть тому, що природа - це невичерпне джерело краси, яка не може залишити байдужою навіть зачерствілу людину. 


Закінчили ми захід віршем "Не хочу",  який розказала нам наймолодша учасниця заходу Вікторія Кошель.


Любі друзі, пам'ятайте - кожна людина несе відповідальність за здоров'я і долю зеленого друга. Бережіть це багатство кольорів, тонів, найколоритніших звуків. Квіти, трави - то вбрання рідної землі, нашої планети, то обличчя людської гідності.

Немає коментарів:

Дописати коментар