суботу, 23 квітня 2016 р.

Чорнобиль - 30: Згадаємо разом!


Зоря полинова горить
І осяває в дооколі
Порожні села, ниви голі,
Бур'ян, що з вітром гомонить.
Печаль і пустка  - на віки.
Мов сльози, роси серебріють
І страшно, хижо, дико виють 
В безлюдній Прип'яті вовки...
Луків Микола

26 квітня 1986 рік - чорна дата нашої країни -  вибух на Чорнобильській атомній електростанції, який привів до екологічної катастрофи...
З матеріалів Вікіпедії:
"Чорнобильська катастрофа — техногенна, екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції в ніч на 26 квітня 1986 року, розташованої на території Української РСР. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Відбувся радіоактивний викид потужністю в 3000 Хіросім..."





Рівно 30 років пройшло з трагічної дати, але й досі  Чорнобиль - є мертва зона на карті нашої держави...
У Першотравневій бібліотеці пройшла година-реквієм "Чорнобиль- 30: Згадаємо разом!".
Спочатку для користувачів бібліотеки було проведено бесіду біля виставки "Чорнобиль - біль і смуток", де вони змогли ознайомитись з фактами трагедії, побачити фото, прослухати розповідь про трагічні події.












Для читачів виготовили брошури з короткою інформацією про Чорнобиль, які так і назвали "Чорнобиль 30: Згадаємо разом!". У брошурі розмістили матеріали, які були знайдені в Інтернеті та фото про трагедію.


Також наші читачі ознайомились з біографією нашого земляка Нагібіна Олександра Володимировича, який приймав участь у ліквідації аварії.


А потім ми всі разом відвідали Національний музей "Чорнобиль". Ця віртуальна подорож залами музею дуже вразила наших слухачів.


Бо не змогли відвести поглядів. І із замиранням дивилися експозицію музею.




В пам'яті нашого народу назавжди збережуться імена Героїв-захисників. Як багато горя, Воно б'є у наше серце, в нашу свідомість. 


Страшне чорнобильське лихо і досі продовжується, забираючи все нові й нові жертви...
Проходять роки після аварії, але біль не вщухає, тривога не полишає людей.
Чорнобиль атомний, важкий, болючий. Болить не загоюється чорнобильська рана і не відшукати нам слова, що вгамують біль...
 Хай стане міцнішим у сто крат,
Хай над землею чисте небо буде,
Чорнобиль - попередження, набат,
Його уроків людство не забуде!







Немає коментарів:

Дописати коментар