понеділок, 29 лютого 2016 р.

Міжнародний день рідної мови

Мово рідна - чарівна колиска!

Любіть Україну у сні й наяву,
Вишневу свою Україну,
Красу її вічну живу і нову,
І мову її солов'їну...
Батьківщина починається з батька і матері, з оселі, де вперше побачили світ. Наша Батьківщина - це наша Україна.  Україна - це наша держава. А з чого починається держава? А держава починається з мови! З мови, якою розмовляють наші батьки!
Я тебе знаю невивчену -
Просту, домашню, звичну
Не з-за морів прикликану,
Не з словників насмикану... (В.Бичко "Українська мова")
У нашій бібліотеці ми провели дні рідної мови "Мова рідна - чарівна колиска".
У рамках цих днів,  де ми тільки не гостювали?! Але скрізь ми розмовляли рідною українською мовою та слухали як спілкуються нею інші.
Спочатку ми пішли у дитячий садок "Малятко". Там разом з вихователем Сушко Надією Григорівною розповідали про наш скарб - рідну мову і що без цього скарбу ми не можемо ні існувати, ні спілкуватись. 




Малята дуже гарно розповідали вірші про нашу соловїну мову та рідну нашу Україну.




Діти передавали один одному вербову гілочку - символ нашої держави, прикрашаючи її кольоровими стрічечками і до кінця нашої зустрічі наша гілочка майоріла різнокольоровими стрічечками.

За наше підростаюче покоління ми можемо не хвилюватись, адже усі малята знають нашу соловїну мову, знають наші звичаї, обряди, гарні вірші, і все це нашою українською мовою розповідають.

У бібліотеці ми з малятами зустрілись і наше свято продовжилось. І назвали ми його "Мовна веселка".


Пришли дітлахи у бібліотеку  "На гостини до баби Христини" і не з порожніми руками, а з дарунками: зі скоромовками та віршами. Принесли свого Домовика...
Зусрічали ми їх  з дідом Харитоном.


Проводили ми різні цікаві і веселі ігри. Однією з таких ігор була гра "Слова по колу". Допомагав нам його проводити той самий Домовичок, з яким наші малюки прийшли до бібліотеки. Кожна дитина, до рук якої потрапляв Домовичок, повиненна сказати Слово, наприклад: "У мене є Домовичок", інша дитина доповнює новими словами: "У мене є домовичок, у НЬОГО - ВИШИТА СОРОЧКА", інший доповнює: "У мене є Домовичок, у нього - ГАРНА вишита сорочка" і так далі. І в кінці нашого кола ми вже маємо цілу розповідь про Домовичка і його гарний одяг.



Потім розпочалася інша розвага. Цього разу наші гості прикрашали Мудре деревце кольоровими стрічечками. Діти отримали домашнє завдання - вивчити різноманітні скоромовки. І старанно їх розповідали


Ходить квочка
Коло кілочка,
Водить діточок
Коло квіточок.

Сів шпак на шпаківню,
Заспівав шпак півню,
Ти не вмієш так, як я,
Так як ти не вмію я.



Вийшло дуже гарне квітуче Мудре деревце.


Наші малята дуже розумні і коли їх попросила одна наша відвідувачка бабуня Валя щось розповісти, то  Аліна Литвиненко дуже гарно розповіла вірш про Україну:

Красивий, щедрий рідний край,
І мова наша соловїна.
Люби, шануй, оберігай
Той край, що зветься Україна.


А потім ми звернули увагу дітей на книжковий колаж "Наша мова", на якому зібрані дитячі книжки "Словограй", "Мовограй", "Краса і сила слова" та інші.
Після заходу в усіх присутніх був гарний настрій, Усі були задоволені, адже час було проведено весело і з користю.





Немає коментарів:

Дописати коментар