вівторок, 26 січня 2016 р.

Крути...Безсмертні мужні серця.

Крути...
Памятаймо славний час,
Коли в офіру Батьківщині,
Себе принесли кращі з нас...

В історії боротьби за незалежність України у ХХ столітті є широковідомі сторінки. Одна з них - вікопомний бій під Крутами 29 січня 1918 року, коли кілька сотень київських юнаків затримали наступ на Київ шеститисячної більшовицької армії...
У нашій бібліотеці провели історичний репортаж "Крути...Безсмертні мужні серця".


Користувачі дізнались про мужність наших героїв, про вирішальний бій, що дав змогу представникам Центральної Ради підписати Бретський мирний договір. Це значило визнання Української Народної Республіки як незалежної держави.


Читачи дізнались, що завдяки подвигу українських молодих патріотів Українська Народна Республіка відбулася і стала цілою епохою в історії України.


Увазі наших відвідувачів був представлений документальний фільм "Бій під Крутами", з якого вони дізнались, як самовідданно захищали свою Батьківщину юнаки-студенти.  5 годин тривав цей бій... В бою полягло 300 студентів і 10 старших... На похороні Михайло Грушевський сказав слова, які озвались болем і гордістю у тисячах сердець: "...Ці юнаки поклали свої голови за визволення Вітчизни, і вона збереже про них вдячну пам'ять на віки вічні. Славна смерть за Україну...".


https://www.youtube.com/watch?v=qDIkxBVMDcE

Смертельний двобій під Крутами є символом жертовності за Україну, який завжди буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину.
Нашу зустріч ми закінчили такими словами:

...Білим снігом мело,
Чорним громом гуло,
Їх там триста як скло, 
Їх там триста як скло.
МояУкраїно,
Мій Києве-княже
Ця юнь безборонна
За тебе поляже.
Щоб ми їх посвяти
Не смівши забути,
Своїм воскресінням
Помстились за Крути...

Нехай пам'ять про наших героїв, які загинули під Крутами, буде вічною. 
Ми повинні знати і шанувати наших героїв...






Немає коментарів:

Дописати коментар