пʼятницю, 22 січня 2016 р.

Соборна Україна


Соборна Україна - вільна, сильна і єдина!

Україно, соборна державо,
Сонценосна колиска моя,
Ще не вмерла й не вмре твоя слава,
Завойована в чесних боях!
 
22 січна уся Україна відмічає роковини з дня проголошення Акту Злуки Українських республік в єдину Українську Народну Республіку, Акт Злуки, закріплений в Універсалі Директорії УНР...
У нашій бібліотеці відбувся історичний екскурс, присвячений цій даті "Соборна Україна - вільна, сильна і єдина". 
Для наших читачів було оформлено  і проведено книжковий колаж "Соборна Україна".
 


Користувачі бібліотеки побачили копію того самого Акту Злуки. Почули історію: "... Збулися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна  Республіка. Однині народ Український, визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу будувати нероздільну, самостійну Державу на благо і щастя всього її народу..."


Велика Злука — урочисте оголошення 22 січня 1919 р. на Софійському майдані в Києві універсалу про об'єднання УНР і ЗУНР у соборну Україну, День соборності України. 22 січня 1918 року Центральна Рада своїм Четвертим Універсалом проголосила Українську Народну Республіку самостійною, незалежною, вільною державою українського народу. А 22 січня 1919 р. відбулося об'єднання УНР і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР).

 
Для наших відвідувачів було продемонстровано документальний фільм "Акт Злуки 22 січня 1919", в якому було показано історію тих буремних подій.


 
 
 
Ті вікопомні історичні події сформували підгрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї.
 
 
 
Це був один з найпрекрасніших моментів нашої історії. Високий принцип соборності своїх земель - найголовніший у світі ідеал, до якого прагне кожна нація.
 
Ми вірим в майбутнє твоє, Україно!
Говорить сьогодні дорослі й малі,
Бо ти в нас - найкраща, бо ти в нас єдина,
Немає такої, як ти на землі.
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар