середу, 25 жовтня 2017 р.

Козаки - то наша варта і наша звитяга!


За Вкраїну-неньку
бились козаки —
свист шабель і дзенькіт
чую крізь роки...

          Марія Хоросницька


Легендарна Запорозька Січ – символ мужності і незламності українського народу. Наші пращури були запорозькими козаками. Від роду до роду передається їх заповіт жити чесно, не зазіхати на чуже, трудитися, любити свою землю, рідну мову, з повагою і розумінням ставитися до інших народів.
У нашій бібліотеці до славного свята було проведено історичну мандрівку: "Козаки - то наша варта і наша звитяга"



Мабуть немає жодної людини на нашій багатостраждальній Україні, яка б не знала про славну Запорозьку Січ, про січове лицарство про героїчні звитяги, про їхні походи, подвиги. 



У нас  було оформлено та проведено історичний колаж "Славне козацтво". Кожен з відвідувачів міг ознайомитись з літературою про звичаї наших козаків, віршами, легендами.





Знайомились з думами про славне військо - захисників, мужніх козаків, адже невмирущий дух козацької вольності і слави збережений саме у пам’яті народу, його думках, легендах і піснях. Народ прославляв славних лицарів, захисників свого краю.




Для наших користувачів-чомучом ми розповіли, що: 
"...Було це близько п’яти століть тому. Наш рідний край поневолили підступні завойовники. Ой, як важко стало жити українському людові! І почав він утікати в пониззя Дніпра, за його кам’яні пороги, де розкинулися степи.Втікачі називали себе козаками, тобто вільними людьми. На островах, що лежали посеред бистрої води, вони заснували Запорізьку Січ.
Козацьке товариство обирало собі мудрого й досвідченого отамана. Запорожці були витривалі й дужі, кмітливі й на диво хоробрі. Вони чинили опір найзапеклішому ворогові..." (інформація знайдена в  інтернеті)




Коли проводяться такі гарні  та розумні заходи, ми надіємось, що  розвиваємо пізнавальну активність дітей та їх прагнення якомога глибше пізнавати національне коріння своїх пращурів, бажання рівнятись на їх славне покоління. Виховувати їх любов до рідного краю та свого народу.



14 жовтня наша країна також відмічає і День Захисника Вітчизни.
День Захисника Вітчизни – це свято мужнього воїна і визволителя, прекрасного сім’янина і продовжувача роду, порадника і друга. Скільки чоловічих життів забрала у нас Друга світова війна! Сьогодні козак - не той, хто одягнений у вишиванку й шаровари. Козак - це передовсім воїн за духом, і воюватиме він тільки за честь і свободу 

Немає коментарів:

Дописати коментар