четвер, 6 жовтня 2016 р.

75 років: Бабин Яр

Забуттю не підлягає...

Бабин Яр...Полюс нелюдскасті... Наш біль.
Наша пам'ять. Одна з найстрашніших сторінок
літопису зла та страждань,
написана людською кров'ю.
75 років...
У цьому році виповнилось 75 років з дня найстрашнішої трагічної сторінки нашої історії - Бабин Яр...



У вересні ми відзначаємо початок подій у Бабиному Ярі, що є символом трагедії Голокосту та нацистських злочинів на українській землі, жертвами яких стали мільйони людей. 
У Першотравневій сільській бібліотеці для користувачів було створено історичну експозицію "Бабин Яр: Забуттю не підлягає" і проведено історичний репортаж присвячений цим страшним подіям.


Цією експозицією ми хотіли передати увесь жах трагічних подій, які не жаліли навіть дітей...


Це дуже страшно, коли тебе зганяють у зазначене місце, вказане на листівці: "Наказується всім жидам міста Києва і околиць зібратися в понеділок дня 29 вересня 1941 року до год. 8 ранку при вул. Мельника - Доктерівській (коло кладовища)..."
Люди, йдучи, думали, що їх будуть переправляти у інші місця, подалі від пострілів та бомбувань... Деякі, звичайно, здогадувалися, що йдуть в останню путь у своєму житті...


Нашим користувачам ми хотіли розкрити суть трагедії Бабиного Яру, пояснити її вплив на долю людства, формування історичної пам'яті сучасників, викрити людиноненависницьку політи­ку нацизму, усвідомлення того, що мир, життя і злаго­да між людьми — найвищі на землі цінності.


Нашим маленьким користувачам ми намагались пояснити, що немає на світі ціннішого скарбу, аніж людське життя.

Старшим відвідувачам було продемонстровано репортаж "Трагедія Бабиного Яру".



Бабин Яр став могилою десятків тисяч євреїв, а також українських патріотів, військовополонених, циган та інших громадян. 
Лише за два дні, 29 та 30 вересня 1941 року, було знищено більше 30 тисячі євреїв. Усього за роки нацистської окупації Києва (1941-1943 рр.), за різними джерелами, було знищено близько 100000 осіб. 
Нам хотілось своєю розповіддю підкреслити дуже важливі речі: людяність, життя, довіра, мужність. 
Пройдуть роки, але ніколи не забудуться криваві злочини нацизму: страхіття гітлерівських концтаборів, ма­сових розстрілів, душогубок, убивств...


Немає коментарів:

Дописати коментар