пʼятницю, 15 липня 2016 р.

Велична постать українського Каменяра


Історію світової культури наша українська література поповнила багатьма шедеврами. Серед них одним з кращих творів - "Каменярі" Івана Франка.
Маючи у своєму розпорядженні єдину зброю - друковане і живе слово, - Іван Франко спрямував її день у день протягом сорока років на боротьбу за інтереси трудового народу.
"Лиш боротись - значить жить" - основне кредо, яке для себе визначив видатний український Каменяр - Іван Франко.





У нашій Першотравневій бібліотеці, до ювілейної дати народження Великого Каменяра, пройшла літературна година "Велична постать українського Каменяра". 




Під час спілкування читачам бібліотеки були представлені друковані матеріали, підготовлені бібліотекарем, про Івана Франка, його творчість, життя, твори. Представлені книги, про письменника, його твори. 




Була проведена презентація особливо цінного видання, яке знаходиться у нашій бібліотеці - книги "Каменярі", у яку ввійшов вірш видатного українського поета Івана Яковича Франка "Каменярі" та переклади цього твору тридцятьма сімома мовами народів світу. У цій книги подаються майже всі наявні переклади "Каменярів", тією чи іншою мовою різних поетів.
Зачитувались рядки з цього вірша: 



... Мов водопаду рев, мов битви гук кривавий, 
Так наші молоти гриміли раз у раз;
І п'ядь за п'ядею ми місця здобували:
Хоч не одного там калічили ті скали,
Ми далі йшли, ніщо не спинювало нас...
...Та слави людської зовсім ми не бажали,
Бо не герої ми і не богатирі.
Ні, ми невольники, хоч добровільно взяли
На себе пута. Ми рабами волі стали:
На шляху поступу ми лиш каменярі...

Для наших читачів облаштували тематичний куточок "Іван Франко - вічний революціонер", на якому розмістили друковані роздаткові матеріали і книги про Каменяра.



"Розом з вірою в людину в душі Франковій живе віра в світлу будучність для нашої землі. Вона прийде, те нове життя, прийде у світ нове добро, треба тільки розбити тверду скалу неправди і пробитися до світла... " (М. Коцюбинський).


Немає коментарів:

Дописати коментар