середу, 13 липня 2016 р.

Свято Івана Купала

"...Зійди, сонечко, на Івана,
Стогни, земля, під Купалом!
Ой, ти наше дитя,
Прийми нас під своє накриття!"
                        Народні купальські пісні


З давніх-давен в Україні святкують гарне свято - Івана Купала.
Івана Купала - це день літьнього сонцевороту, що тепер сходиться  з християнським святом Різдва Святого Пророка Предтечі і Хрестителя Господнього Івана 7-го липня/
    Як народне свято, день Івана Купала відбувається з багатьма своєрідними обрядами та піснями.
  
 
 
 
Першотравнева бібліотека теж зі своїми читачами зустрічала це народне свято.
Разом ми вийшли на народознавчий пікрік. На ньому наші читачі дізнались дуже багато цікавого про свято Івана Купала.
Ми розповіли користувачам, що головними артибутами свята є Купало і Марена, що в різних місцевостях України готуються по-різному. Так, на Поділлі й Волині дівчата роблять ''Купало'' з гілки верби; для цього вони беруть гілку, квітчають її квітами й вінками, а потім ходять навколо такого ''Купала'' і співають пісень.
 
 
 

Обов'язково нашим користувачам розповіли, що ранком, у самий день Івана Купала, дівчата, одягнувши на голову купальські вінки, йшли у ліс, рубали гілки клену і приносили на вибрану галявину. Палять багаття і стрибають через нього.
 

 
 
А ще розповіли про те, що на ці свята були гадання на вінках. Молоді дівки свої вінки кидали у воду, ті пливуть, вирішуючи дівочу долю. Якщо вінок добре пливе - то дівка заміж піде, а якщо вінок котроїсь крутиться на місці - ще дівуватиме.
 
 
 

Гарне свято Івана Купала, веселе. Наша зустріч була цікава, корисна, весела. І допоки ми будемо пам'ятати наші звичаї, допоки й буде жити наша культура, наша історія, наш народ.
 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар